'Gedwongen halalmaal flauwekul'

Icoon PolitiekHet ROC van Amsterdam heeft haar leerlingen niet gedwongen om tijdens een schoolkamp halalvlees te nuttigen. Dat zegt woordvoerster Maaike van Duin: "Er was inderdaad halalvlees op het kamp, maar we hadden ook bij een gewone slagerij vlees gekocht. Er was ook varkensvlees. Het frappante is dat niemand dat gewone vlees heeft gegeten, iedereen at halal".

Martin Bosma stelde gisteren namens de Partij Voor de Vrijheid schriftelijke vragen over deze kwestie. Het Kamerlid beweerde dat de leerlingen alleen konden kiezen voor halalvlees, en riep staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) op daar een eind aan te maken. Scholieren zouden niet langer moeten worden gedwongen om 'te buigen' voor de islam, stelde hij, en vervolgde: "Op nota bene een openbare school moeten zij zich aanpassen aan deze ideologie".

Het ROC van Amsterdam is hoogst verbaasd om de schriftelijke vragen van de PVV, omdat de partij eerder om opheldering had gevraagd bij de schoolleiding. Geert Wilders' partij werd toen al te kennen gegeven dat de aantijging onjuist was, aldus Van Duin.