Mega-ambulances voor zwaarlijvige patiënten

Icoon GezondheidSteeds vaker tillen ambulancebroeders zich een breuk aan zwaarlijvige patiënten. In extreme gevallen moet zelfs een verhuiswagen worden ingeschakeld. In Assen, Emmen en Leeuwarden zijn deze problemen binnenkort voorbij. UMCG Ambulancezorg gaat de posten in de drie opgenoemde steden voorzien van drie enorme ziekenwagens die geschikt zijn voor het transport voor zeer dikke mensen.

De ambulances worden ook voor normaal vervoer ingeschakeld, maar zijn ook geschikt om voor patiënten van meer dan 150 kilo te vervoeren. De ziekenwagens worden gemaakt in Engeland en Duitsland. Daarnaast kunnen ook mensen langer dan twee meter in de ambulance worden vervoerd. De megaziekenwagen weegt vijfduizend kilo, dat is 1.500 kilo meer dan een normale ambulance.

Door het gewicht is de ziekenwagen minder snel en niet geschikt voor spoedritten naar het platteland. Daarvoor worden de normale ambulances gebruikt. Voor het besteld vervoer van zwaarlijvige mensen in het platteland kan de wagen wel worden gebruikt.