Rente VS half procentpunt omlaag

Icoon EconomieDe Amerikaanse rente gaat met een half procentpunt omlaag. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) heeft dat vandaag besloten.

De renteverlaging is groter dan de meeste analisten hadden verwacht. Op de financiele markten werd algemeen uitgegaan van een renteverlaging van een kwart procentpunt. Het belangrijkste rentetarief komt nu op 4,75 procent. Dat was 5,25 procent.

Het is voor het eerst in vier jaar dat de Amerikaanse rente omlaag gaat. De Fed hoopt met de maatregel de kredietmarkten draaiende te houden en wil voorkomen dat de economische groei wordt belemmerd. De Amerikaanse economie is bezig gas terug te nemen doordat de huizenmarkt afkoelt.

Veel mensen aan de onderkant van de hypotheekmarkt zijn de afgelopen tijd in de problemen gekomen. Dat heeft ook tot problemen geleid bij banken die geld hebben uitstaan in de sector. Als gevolg daarvan zijn banken terughoudend geworden met leningen aan elkaar.

Het tarief dat vandaag is verlaagd is de zogeheten federal funds rate, het tarief dat banken elkaar in rekening brengen. Het federal funds rate is het belangrijkste rentetarief op de geldmarkt. De problemen op de Amerikaanse kredietmarkt leidden al eerder tot ingrepen van de Fed. Verschillende malen heeft de Fed miljarden gepompt in het banksysteem. Op 17 augustus werd onverwachts het rentetarief verlaagd waartegen banken bij de Fed geld kunnen lenen.

Zonder de renteverlaging loopt de Amerikaanse economie het risico in een recessie te belanden. Aan de andere kant heeft de Fed ook als taak te waken over de inflatie. Begin augustus noemde de Fed de oplopende inflatie nog het belangrijkste risico voor de Amerikaanse economie. In een toelichting op het besluit van vandaag zegt de Federal Reserve dat er nog steeds bepaalde inflatierisico's zijn. Verder zegt de Fed te streven naar een duurzame economische groei.