Minister roept op tot extra waakzaamheid

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie roept de politie, veiligheidsdiensten en burgers op extra te letten op verdachte situaties. Directe aanleiding voor zijn oproep zijn de deze week verijdelde terreuraanslagen in Duitsland en Denemarken.

Volgens de minister zijn er echter geen concrete aanwijzingen voor een mogelijke terroristische aanslag in Nederland. Daarom is het op dit moment ook niet nodig om extra veiligheidsmaatregelen te nemen of het dreigingsniveau te verhogen. ''Er is wel reden om extra op te letten en alert te zijn'', zo zei Hirsch Ballin vanavond.

Dat geldt ook voor burgers. Ze zouden bedacht moeten zijn op bagage die ergens wordt achtergelaten of bijvoorbeeld op mensen die grote aankopen doen van goederen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. De minister wees erop dat een van de terreurverdachten in Duitsland vaten met waterstofperoxide had gekocht en andere materialen waarmee een bom kan worden gemaakt.

De minister heeft vanmiddag over de actuele situatie gesproken met collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Daarbij besloten ze de oproep tot extra oplettendheid te doen.