Belgische Mika eist naam terug van Britse Mika

Icoon MuziekDe Belgische reggaemuzikante Mika spant een proces aan tegen de populaire zanger Mika. De Britse popster brak het afgelopen jaar internationaal door met nummers als Grace Kelly en Relax. De Belgische Mika vindt dat zij meer recht heeft op de naam dan haar Britse collega.

Reggaemuzikante Mika, die in haar vrije tijd door het leven gaat als Sophie Michalakoudis, liet haar artiestennaam al in 1983 registreren bij de Belgische auteursrechtenvereniging Sabam. Zij vindt dat het feit dat de Britse zanger dezelfde naam heeft haar schade berokkent bij de platenmaatschappijen.

De reggaezangeres heeft een advocaat in de arm genomen die gespecialiseerd is in auteursrechtenkwesties. Ze heeft wel beklemtoond te hopen op een schikking. Belgische Mika, die de afgelopen twintig jaar overal in Europa op tournee zegt te zijn geweest, bracht tussen 1989 en 2005 vijf albums op de markt.

De Britse naamgenoot bracht begin dit jaar zijn eerste album uit: Life in Cartoon Motion. Tijdens zijn optreden op Lowlands kreeg Mika zijn eerste gouden plaat uitgereikt voor meer dan 35.000 verkochte exemplaren. Zijn single Grace Kelly bereikte de eerste plaats in de hitparades van Groot-Brittannië en Ierland.