Nieuwe PvdA-voorzitter 25 september bekend

Icoon PolitiekDe PvdA-leden kunnen tussen 16 en 23 september schriftelijk, telefonisch of via internet aangeven wie volgens hen partijvoorzitter moet worden. Naar verwachting maakt het partijbestuur 25 september de winnaar bekend, aldus een PvdA-woordvoerster vandaag.

Het PvdA-congres moet de benoeming daarna op 6 oktober bekrachtigen. Wie kandidaat zijn om de in april afgetreden Michiel van Hulten op te volgen als voorzitter, wordt 31 augustus of 1 september bekendgemaakt, zegt de woordvoerster. Het PvdA-bestuur doet tot dat moment geen mededelingen, ook niet over het aantal kandidaten dat zich heeft gemeld.

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn kandidatuur vrijdag zelf in de publiciteit gebracht. Dat geldt ook voor de Dordtse jurist Bart Bouman. De Nijmeegse wethouder Paul Depla, die voorzitter was van de commissie die het PvdA-verkiezingsprogramma heeft opgesteld, toonde eerder ambitie om in deeltijd voorzitter te worden. Het is onduidelijk of hij zich officieel kandidaat heeft gesteld. Andere kandidaten zouden zijn de Friese afdelingsvoorzitter Bertus Mulder, Ad Voerman uit Lelystad en Tjeerd van Dekken uit Groningen.

Algemeen wordt aangenomen dat Pronk van de tot dusver bekende kandidaten verreweg de meest kansrijke is. Hij heeft een lange staat van dienst in de PvdA. Hij was onder meer minister in vier kabinetten en Tweede Kamerlid.

Bij de presentatie van zijn kandidatuur, vrijdag in het tv-programma NOVA, profileerde Pronk zich nadrukkelijk als een vertegenwoordiger van de linkervleugel van de partij. Zo pleitte hij voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak, terwijl de PvdA in de kabinetsformatie heeft afgesproken daarvan te zullen afzien.