Maker 'kunstwerk Wilders' hoort taakstraf eisen

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank in Rotterdam een taakstraf van 240 uur en†6 maanden voorwaardelijke celstraf geŽist tegen de Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal.

Volgens het OM heeft Staal het Tweede-Kamerlid Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) bedreigd en hem gehinderd in zijn werkzaamheden.

Staal legde in mei 2005 zestien herdenkingsmonumenten neer op diverse locaties in Den Haag en Rotterdam. De monumenten, zoals die ook wel worden ingericht voor mensen die door geweld zijn gestorven, bevatten onder meer kaarsjes en foto's van Wilders. Volgens het OM vormden deze 'kunstwerken' een bedreiging voor het Tweede-Kamerlid. Voor Wilders kwam de actie over als een kogelbrief. Hij deed dan ook aangifte van bedreiging.

Volgens de kunstenaar waren de herdenkingsmonumenten alleen maar een poging om een maatschappelijke discussie los te maken. Daar was hij volgens hemzelf in geslaagd. Staal zei dat hij als kunstenaar ''niet constant rekening kan houden met individuen''.

De vraag is of de kunstuiting valt onder de vrijheid van meningsuiting, of dat er misbruik is gemaakt van dit recht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Staal staat bekend om zijn controversiŽle werken. Tijdens de vogelgrieppaniek legde hij dode vogels – die speciaal voor dat doel waren gedood – langs de openbare weg. Op de Blaak plaatste hij ooit een autowrak dat er uitzag alsof het door een bom uiteen was gereten. In oktober 2006 hing hij de Nederlandse vlag buiten waar hij het woord jihad op had gezet. Dit jaar tenslotte ketende hij zich vast aan het beeld van Pim Fortuyn.Wilders en OM zien het kunstzinnige er niet van in

Met dank aan bennootje voor de submit.