Maastrichtse Marokkaan met geld is verdacht

PolitieJuriste Carolina de Fey van Art.1, het voormalige Landelijk Bureau Racismebestrijding, noemt de werkwijze van de politie in Maastricht inzake het aanhouden van Marokkanen opmerkelijk en meent dat er nader onderzoek naar gedaan moet worden. De politie van de Limburgse hoofdstad houdt namelijk geregeld met opzet Marokkanen aan omdat in de praktijk is gebleken dat zij zich vaak manifesteren als drugsrunners.

Wanneer een aangehouden Marokkaan een behoorlijke hoeveelheid contant geld bij zich heeft, wordt dit in beslag genomen, evenals hun auto's en mobiele telefoons. Volgens hun advocaten worden de arrestanten dan officieel verdacht van het witwassen van drugsgelden, ook als er geen drugs worden gevonden.

De Fey van Art.1 is ''erg benieuwd'' wat de strafrechter van een dergelijke handelswijze vindt. Advocaten van aangehouden Marokkanen verwachten dat de meeste van de aanhoudingen niet zullen uitmonden in een strafzaak. Ze vinden het daarom schandalig dat het beslag op de spullen van hun Noord-Afrikaanse cliënten blijft voortduren. ''De ervaring heeft geleerd dat Marokkaanse cliënten die kunnen aantonen dat zij een baan hebben waarmee ze de in beslag genomen spullen hebben verdiend, hun eigendommen niet terugkrijgen'', zo citeert het Nederlands Dagblad vandaag.

De politie in Maastricht wil niet veel kwijt over de werkwijze. Ze benadrukt dat ze de overlast moet beperken omdat die de laatste tijd de spuigaten uit loopt. De aandacht zou ook niet ''zomaar'' gericht zijn op Marokkanen, maar op een harde kern van bij de politie bekende drugsrunners. Hoofddocent strafrecht Gerard de Jonge van de Universiteit Maastricht denkt dat de werkwijze van de politie juridisch geoorloofd is.