'Hitte geen doodsoorzaak wandelaars vierdaagse'

Icoon MedischDe doodsoorzaak van de twee wandelaars die vorig jaar tijdens de vierdaagse in Nijmegen om het leven kwamen was niet de hitte. Dat stellen vijf artsen in de vandaag verschenen editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bij het ene slachtoffer is een cardio-vasculaire oorzaak waarschijnlijker dan de hitte, schrijven de artsen. Hij kreeg klachten na het lopen en is overleden aan een acuut infarct dan wel een aortadissectie, een aandoening waarbij de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd is dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt.

Bij de ander ligt de hitte als oorzaak niet voor de hand. De man had bij aankomst van het ambulancepersoneel ventrikelfibrilleren, een toestand waarbij de spiervezels van de hartkamers wel samentrekken, maar niet gecoördineerd, zodat het hart het bloed niet rond pompt.

De artsen, werkzaam bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum St Radboud en de Regionale Ambulance Voorziening Gelderland Zuid, schrijven dat in een artikel over hitteberoerte en hitte-uitputting tijdens de vierdaagse van vorig jaar. Bij behandeling hiervan moet een snelle verlaging van de lichaamstemperatuur voorop staan. Een ijswaterbad of koeling door middel van ventilatoren zijn daarbij de beste methodes.

De vierdaagse van Nijmegen werd vorig jaar na de eerste dag afgelast omdat twee deelnemers waren overleden en ongeveer 300 wandelaars onwel waren geworden door inspanningen tijdens ongewoon hoge temperaturen. Volgende week starten ruim 42.000 wandelaars voor de vierdaagse van dit jaar.