Middel gevonden om geheugen te wissen

MedischAmerikaanse onderzoekers hebben een manier ontdekt om herinneringen uit ons geheugen te verwijderen, en dat op een wijze die de patiŽnt de keuze geeft herinneringen wel of niet te behouden. Psychiaters van de Canadese McGill en de Amerikaanse Harvard universiteit ontdekten dat wanneer een bepaald geheugenverlies medicijn wordt toegediend precies op het moment dat een specifieke herinnering wordt opgeroepen, ze de wijze waarop deze herinnering in het geheugen is opgeslagen kunnen veranderen en zelfs laten verdwijnen.

Op deze manier kunnen patiŽnten worden geholpen die lijden aan psychiatrische stoornissen zoals post-traumatisch stress.

Het onderzoek heeft onder parlementaire adviseurs geleid tot bezorgdheid. Ze dringen aan op nieuwe voorschriften om te voorkomen dat het medicijn wordt gebruikt door gezonde mensen die even 'in de knel' zitten en daar snel vanaf willen.

De onderzoekers gebruikten de bekende bŤtablokker propranolol. Het is een medicijn dat normaal gesproken wordt toegepast bij bepaalde hartproblemen maar ook bekend staat om geheugenproblemen op te lossen. Ze behandelden 19 verkrachting- en verkeersslachtoffers met het medicijn of met namaak pillen, terwijl zij vroegen hun herinneringen van een traumatische gebeurtenis te beschrijven van tien jaar daarvoor. Een week later bleek dat de met propranolol behandelde patiŽnten minder leden aan spanningen, zoals een verhoogde hartslag, wanneer het trauma werd teruggeroepen.