Mogelijk sperma in ziekenhuis verwisseld

Icoon MedischTwee echtparen die in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen zijn mogelijk geÔnsemineerd met het verkeerde sperma. Dit maakte het ziekenhuis vandaag bekend.

De betrokken echtparen werden behandeld via intra-uteriene inseminatie (IUI). Hierbij wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht. Bij deze procedure zijn de spermabuisjes voorzien van de naam en geboortedatum van de donor en ook is er een kleurcode aangebracht op de buisjes.

Het ziekenhuis ontdekte op 3 mei een plaatsverwisseling van de betreffende buisjes. Omdat bij een controle de buisjes op een verkeerde plaats stonden zijn er preventieve maatregelen genomen. De twee echtparen zijn direct op de hoogte gesteld van de mogelijke fout. Ook zijn er voorzorgsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Het ziekenhuis heeft, hoewel de kans op daadwerkelijke vergissing uiterst klein is, de Inspectie voor de Volksgezondheid op de hoogte gesteld en een te volgen procedure opgesteld. Voor echtparen die ook een behandeling hebben ondergaan in het MCA en door dit bericht ongerust zijn geworden is er een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen.

foutje bedankt
Zwemmen in de verkeerde baarmoeder rond