VVD: Bierboetes naar Nederlandse schatkist

Icoon Europa De boetes van in totaal 273 miljoen euro aan drie Nederlandse bierbrouwers moeten niet naar de Europese Commissie maar naar de Nederlandse schatkist gaan. Dat vindt althans de VVD. Volgens de liberalen was er sprake van een Nederlands kartel dat geen grenzen heeft overschreden, en heeft de Europese Commissie er dus niets mee te maken.

In plaats van de Europese Unie zouden VVD-Kamerleden Charlie Aptroot en Frans Weekers liever zien dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de zaak behandelt en de boete int. Als het aan de VVD-Kamerleden ligt is de volledige kwijtschelding van de boete aan het Belgisch-Braziliaanse bedrijf Inbev ook te licht, aangezien in Nederland geen volledige kwijtscheldingen mogelijk zijn.

Consument
Uit andere hoeken is ook kritiek ontstaan op de boete - en de hoogte daarvan. Zo gaf de Consumentenbond gisteren al aan met de brouwers om de tafel te willen gaan zitten om een constructie te verzinnen waardoor de consument terugbetaald kan worden.

Ook Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid heeft middels Kamervragen laten weten wel iets in een dergelijk voorstel te zien. Als het aan hem ligt wordt de bierprijs de komende jaren met zo veel als vijftig procent verlaagd om de consument te compenseren.

Met dank aan Klingon voor de submit.