Amsterdamse politie richt zich op Oost-Europa

Icoon MisdaadDe Amsterdamse politie wil intensiever gaan samenwerken met collega's uit Oost-Europa in de strijd tegen criminaliteit. Steeds vaker bezoeken criminelen uit die contreien de hoofdstad om hun slag te slaan, vooral misdadigers uit Polen en Roemenië.

Het zijn vaak toeristen die zich laten beroven door Oost-Europeanen. Bij hen valt veel te halen en ze zijn simpel af te leiden. Bovendien zijn Chinezen en Japanners gezagsgetrouw. Daar spelen criminelen op in door zich als agenten voor te doen.

Maar ook voor overvallen komen criminelen naar Nederland. Enkele weken geleden werd een Est in Amsterdam veroordeeld nadat hij was gearresteerd voor een overval op een juwelier. Het was al de derde keer dat de man met twee maten naar de hoofdstad was afgereisd om een overval te plegen.

In januari werden zes Roemeense zakkenrollertjes (9 tot 11 jaar) opgepakt die verantwoordelijk waren voor veel zakkenrollerij. De jongens waren in Parijs 'getraind' en in Amsterdam 'te werk gesteld'. Ze zijn pas vorige week op het vliegtuig naar Roemenië gezet nadat ze een tijd in een gesloten internaat hadden doorgebracht.

De huidige commissaris van de Amsterdamse politie waarschuwde enkele jaren geleden al dat het openen van de grenzen met Oost-Europa bendes naar Amsterdam zou lokken.