Piepjonge zakkenrollers nog in de cel

Icoon MisdaadDe Amsterdamse politie heeft nog steeds vijf piepjonge zakkenrollers in de cel zitten. De 9 tot 11 jaar oude kinderen - vermoedelijk allen afkomstig uit Roemenië - werden afgelopen weekend aangehouden. Ze maken deel uit van een groep die de Amsterdamse binnenstad de laatste tijd teistert met zakenrollen.

De kinderen kunnen overigens niet strafrechterlijk vervolgd worden omdat ze jonger zijn dan 12 jaar. Daarom bekijken politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming nu hoe de zakkenrollertjes moeten worden gestopt. Voorzover bekend verblijven ze zonder hun ouders in Nederland.

Op RTV Noord-Holland zei Fred Konijnenberg, de oprichter van de Organisatie Kinderen Boekarest, dat het in Roemenie heel gewoon is dat kinderen zakkenrollen. Hij vermoedt dat dat de opgepakte jongens door familie naar Nederland zijn gestuurd om geld te 'verdienen', óf dat de georganiseerde misdaad de kinderen heeft 'geleend' van de ouders. Beide mogelijkheden zijn in Roemenië, dat een enorme armoede kent, niet ongebruikelijk.



Twee jochies vlak voor het rollen van een vrouw