Wilders wil opheldering over Albayrak

Icoon PolitiekFractieleider Geert Wilders van de PVV wil opheldering van premier Jan Peter Balkenende over een strafklacht die een Turkse advocaat dreigt in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie.

Mocht het tot een strafklacht komen dan moet Balkenende Albayrak aansporen haar Turkse nationaliteit alsnog op te geven of af te treden als staatssecretaris, aldus Wilders vrijdag in schriftelijke vragen aan de premier.

De Turkse advocaat Kemal Kerinsciz liet donderdag in de tv-rubriek EťnVandaag weten dat hij een aanklacht overweegt tegen Albayrak, die naast een Nederlands ook een Turkse paspoort heeft. Volgens hem kan het niet door de beugel dat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide van 1915 veroordeelt. Turkije ontkent officieel dat deze genocide heeft plaatsgevonden.

Loyaliteitsproblemen
Wilders zei eerder al dat Albayrak moet aftreden omdat ze er twee paspoorten op nahoudt. Bij het debat over de regeringsverklaring diende Wilders een motie in om Albayrak en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken), die over een Marokkaans paspoort beschikt, tot aftreden te dwingen. Hij kreeg daarvoor echter geen enkele steun.

Wilders ziet in de uitspraken van Kerinsciz een bevestiging dat bewindslieden met een dubbele nationaliteit in loyaliteitsproblemen kunnen komen. Hij wil van Balkenende weten waarom hij in het debat over de regeringsverklaring niet op een mogelijke strafklacht tegen Albayrak is ingegaan.

Albayrak, evenals Aboutaleb lid van de PvdA, liet donderdag weten eventuele acties van Kerinsciz af te wachten.