Actie tegen kopieheffing op usb-sticks

Icoon PiracyEen geheugenkaart voor bijvoorbeeld camera's, telefoons en USB-sticks wordt waarschijnlijk wat duurder binnenkort. Volgens de Consumentenbond wil de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) een heffing van bijna 18 cent op de kaartjes invoeren. Volgens de Bond is dat per stuk niet heel veel, maar gaat het in totaal over veel geld.

De minister van Justitie heeft onlangs in een 'maatregel van bestuur' vastgelegd dat geheugenkaartjes van een heffing mogen worden voorzien. De SONT heeft dat laten weten aan de elektronica-industrie. Zij moeten nu met elkaar in gesprek over de heffing, maar SONT heeft al gezegd voorstander te zijn van de heffing.

SONT noemt de consumentenbond "voorbarig". Zij zeggen dat er alleen nog maar voorstellen gedaan zijn aan de industrie. Maar de Consumentenbond wil niet wachten en roept de partijen in de Tweede Kamer op in het geweer te komen tegen de heffing.

Update 15.14 uur
Er zal geen kopieerheffing ingevoerd worden voor geheugenkaarten en usb-sticks. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft dat maandag via een woordvoerder laten weten. De Stichting Overleg Nationale Thuiskopievergoeding (SONT), een door het ministerie ingesteld overlegorgaan, heeft al op 1 januari 2005 afgesproken dat er geen kopieerheffingen komen op geheugenkaarten en usb-sticks. Dat moet zo blijven, aldus de bewindsman.