Ophef over boek van het FOK!forum

Icoon SitenewsHet ANP heeft de ophef over het boek van het FOK!forum opgepikt. Over de affaire schrijft het ANP:

Op het internet is commotie ontstaan over een 'blook', een weblog in boekvorm, bestaande uit schrijfsels op het populaire jongerenforum fok.nl. In 2005 startte ene Nadine een - al snel populaire - 'thread' op dit forum over haar spannende liefdesleven. Onverwacht is daarvan nu een boek verschenen.

Achter Nadine blijkt een Nederlandse schrijfster schuil te gaan. Op het FOK!forum zeggen veel bezoekers van de thread zich genomen te voelen omdat hun bijdragen nu in boekvorm verschijnen, zij het dan onder hun forumnaam. Ze vragen zich af hoe dat met copyright zit. Ook zijn er bij die zich bedrogen voelen omdat het de schrijfster, Karin Overmars, al meteen al zou zijn gegaan om de uiteindelijke publicatie van een boek.

Dat laatste ontkent Oscar van Gelderen, de uitgever. ''Tot het laatst wisten we niet wie er achter zat. We vonden het wel een spannend verhaal over het dubbelleven van een kindermeisje, met een minnaar en een eigen familie.'' Op het FOK!forum roepen bezoekers op de uitgeverij aan te klagen, wegens schending van copyright.

Van Gelderen ziet eventuele claims graag tegemoet. ''Dit boek sluit mooi aan bij het karakter van internet. Wat wil je, als je je commentaar op een openbaar forum zet.''. Eigenaar Danny Roodbol van FOK! heeft het boek inmiddels gezien en ziet van juridische stappen af. ''De thread is deels herschreven, deels verzonnen en bewerkt. In eerste instantie was ik wel kwaad. De hele thread is in feite eigendom van FOK!, denk ik.''

Het is voor zover Roodbol bekend de eerste keer in Nederland dat een verhaallijn op een forum in boekvorm verschijnt. Hij blijft het onfatsoenlijk vinden dat de hele discussie is gebruikt voor een roman, zonder dat de FOK!-bezoekers en de eigenaar daarvan wisten. ''Maar we benadrukken altijd al dat alles wat iemand ooit op internet zet, altijd te vinden en dus te misbruiken is.''

Zie ook: Schrijver 'FOK!-boek' is Karin Overmars