Wii best verkochte spelcomputer in VS

Icoon Economie Nintendo's Wii was in januari de bestverkochte spelcomputer in de Verenigde Staten. Bovendien stonden vier Wii-spellen in de top tien van best verkochte computerspelletjes. Dit bleek woensdagavond uit cijfers van marktonderzoeker NPD.

Hiermee is de, in november vorig jaar ge´ntroduceerde, Wii de Xbox 360 van Microsoft voorbijgestreefd. In januari werden volgens berekeningen van het onderzoeksbureau 436.000 Wii's verkocht. Van de Xbox gingen 294.000 stuks over de toonbank. In december waren er 604.000 Wii's en 1,1 miljoen Xbox 360 spelcomputers verkocht.

Na de Wii verkocht de zeven jaar oude Playstation 2 van Sony met 299.000 stuks het best. Van de Playstation 3 zijn er 244.000 verkocht. Er woedt een felle strijd tussen fabrikanten van spelcomputers.

Nintendo lijkt met de introductie van de Wii een slimme slag te hebben geslagen. De Wii heeft een uniek besturingssysteem, waarvoor de gebruiker zelf in beweging moet komen. Als een speler bijvoorbeeld tennist, moet hij met de afstandsbediening bewegen alsof hij een tennisbal wegslaat.

Op de Japanse markt is de dominantie van de Wii nog groter. Onderzoeksbureau Enterbrain rekende begin februari uit dat de Wii in januari 405.000 keer werd verkocht. Hierna kwam de Playstation 3 met 148.000 stuks. De Xbox 360 verkoopt in Japan een stuk minder goed.

Op FOK!games staat een uitgebreid overzicht van bovenstaande cijfers, inclusief tabellen.