Tientallen nieuwe dieren ontdekt op Borneo

Icoon WetenschapOnderzoekers hebben op het eiland Borneo meer dan vijftig nieuwe dieren en planten ontdekt. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds dinsdag.

Het gaat om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers, zestien gemberplanten, drie boomsoorten en een plantensoort met grote bladeren. Ze werden ontdekt tussen juli 2005 en september dit jaar.

Het Wereld Natuur Fonds stelt dat de bevindingen opnieuw aantonen waarom het belangrijk is om de natuur op het op twee na grootste eiland ter wereld beter te beschermen. ''Deze ontdekkingen bevestigen wederom dat Borneo een van de rijkste gebieden ter wereld is als het gaat om de verscheidenheid van planten en dieren'', zegt Stuart Chapman, coördinator van het zogeheten Hart van Borneo-initiatief van het Wereld Natuur Fonds. ''Hoe meer we zoeken, hoe meer we vinden!''

Mini-vis
Bij de nieuwe ontdekkingen zitten een mini-vis van nog geen centimeter lang. Het beestje is daarmee het op één na kleinste gewervelde dier ter wereld. Dit visje is aangetroffen in de zwarte wateren van de veenmoerassen van het eiland, die gekenmerkt worden door een zeer hoge zuurgraad.

Andere nieuwe ontdekkingen zijn zes Siamese kempvissen, inclusief een soort met een opvallende blauwgroene tekening, een meerval met uitstekende tanden en een soort zelfklevende buik waarmee deze vis zichzelf letterlijk aan rotsen kan vastplakken en een boomkikker met knalgroene ogen.

In de afgelopen tien jaar werden op Borneo al 361 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Het aantal zal nog verder stijgen, omdat veel ontdekkingen nog niet in de wetenschappelijke literatuur zijn verschenen. Borneo wordt gedeeld door Indonesië, Maleisië en Brunei.