Nederland vierde best concurrerende economie

Icoon Economie Nederland staat op de vierde plaats van de meest concurrerende Europese economieën. Nederland is een plaats omhooggeklommen in de lijst. Denemarken heeft de meest concurrerende economie van Europa volgens de Lissaboncriteria die de Europese Unie in 2000 vaststelde. Hierna komen Finland en Zweden. Dat blijkt uit een rapport die het World Economic Forum (WEF) woensdag gepubliceerd heeft.

Ook kandidaat-lidstaten zijn in het onderzoek meegenomen. Opvallend is dat EU-kandidaat Turkije beter presteert dan lidstaat Polen of toekomstig-lidstaten Roemenië en Bulgarije. Volgens het rapport heeft Turkije belangrijke stappen genomen in het openstellen van de economie, het integreren van financiële diensten en het aanmoedigen van ondernemingszin. Kroatië doet het nog beter dan Turkije.

In 2004 stond Finland op nummer één. Een aantal lidstaten dat in mei 2004 is toegetreden, zoals Estland, Slovenië en Hongarije, heeft hun prestaties sinds het rapport van twee jaar geleden verbeterd tot boven het niveau van landen die al langer EU-lid zijn, zoals Italië en Griekenland.

In 2000 stelde de EU zichzelf een aantal doelstellingen op het gebied van economische en sociale hervormingen. Het doel van deze Lissabon-doelstellingen is om de EU-landen in de toekomst beter te laten concurreren met de wereldeconomie. Met het tweejaarlijkse rapport dat nu voor de derde keer is gepubliceerd, meet het WEF of de unie zich aan haar eigen criteria houdt.EU doet het minder dan de VS en het Verre Oosten