Washington googelt Iraanse verdachten bij elkaar

Icoon Internet Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met behulp van internetzoekmachine Google een lijst gemaakt van twaalf Iraniërs die betrokken zouden zijn bij het omstreden Iraanse nucleaire programma. Dat schrijft The Washington Post.

Volgens bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is geen van de twaalf direct betrokken bij het atoomprogramma, dat volgens Washington is bedoeld om atoomwapens te maken. De CIA heeft volgens The Washington Post eerder geweigerd een lijst te maken voor Buitenlandse Zaken omdat het te veel werk was en omdat de dienst niet haar werkwijze en bronnen in het Iran-dossier wilde prijsgeven. Gefrustreerd heeft het departement daarom een jonge medewerker gevraagd via Google een lijst samen te stellen.

De CIA heeft later om de lieve vrede met het ministerie te bewaren een deel van de lijst goedgekeurd, hoewel de dienst er zeker van is dat deze Iraniërs geen directe bemoeienis hebben met Project 1-11, zoals het Iraanse atoomprogramma wordt genoemd.