'Kabinet weigert generaal pardon'

Icoon Politiek Het kabinet zal geen generaal pardon uitvoeren en asielzoekers blijven terugsturen naar het land van herkomst. Het kabinet gaat daarmee lijnrecht in tegen de wens van de Tweede Kamer, maar heeft formeel het recht om dat te doen. Dat hebben bronnen uit Den Haag gemeld in RTL Nieuws.

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wil officieel nog niets kwijt en heeft alleen gezegd dat ze een brief aan de Kamer zal sturen met haar reactie. De Kamer nam een motie aan om asielzoekers niet langer terug te sturen met 75 leden voor en 74 tegen. Verdonk weigert dit uit te voeren omdat het kabinet demissionair is en daarom geen nieuw beleid mag maken.

De Tweede Kamer heeft nog niet besloten of er een derde motie van wantrouwen ingediend wordt tegen Verdonk, omdat er nog geen officieel besluit is van de regering. Het enige wat de Kamer kan doen om Verdonk te forceren tot het uitvoeren van de motie, is door te dreigen met een motie van wantrouwen. 51 procent van de Nederlandse bevolking heeft in een peiling van Maurice de Hond laten weten niet zo'n motie van wantrouwen te willen.