'Windows XP verspilde 25 miljard dollar aan stroom'

Icoon Digital Het besturingssysteem Windows XP heeft in de loop der jaren 25 miljard dollar aan elektriciteit verspild. Daardoor is in totaal 45 miljoen ton CO2 meer uitgestoten dan noodzakelijk is. Dat blijkt uit een berekening van het Foreign Policy blog.

Toen Microsoft aangaf dat Windows Vista, de opvolger van Windows XP, per jaar 75 dollar aan energie kan besparen, heeft de blog onderzocht wat Microsoft veranderd heeft om dit voor elkaar te krijgen. Het blijkt dat Microsoft slechts wat kleine foutjes uit de code van het programma gehaald heeft. Foutjes die al veel eerder gerepareerd hadden kunnen worden.

De weblog Treehugger is tevreden dat het probleem in Windows Vista opgelost wordt, maar is er boos over dat Microsoft niet veel eerder actie ondernomen heeft. Ook op andere punten zou het Amerikaanse bedrijf te weinig doen om computergebruik milieuvriendelijker te maken. Zo staat Windows XP standaard ingesteld op een 'High Performance'-instelling, die volgens de weblog meer stroom verbruikt dan nodig is. Ook zit er een fout in de slaapstand van het programma, wat voor extra stroomverbruik zorgt. Als laatste punt heeft de weblog kritiek op het gebruik van het programma: het zou voor leken te moeilijk zijn om Windows XP zo in te stellen dat stroom bespaard wordt.