Bos geen minister onder Balkenende

Icoon Verkiezingen PvdA-lijsttrekker Wouter Bos zal geen minister of vicepremier worden als Jan Peter Balkenende de premier wordt in een eventuele coalitie tussen CDA en PvdA. Hij zei dat zondag tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1. Feitelijk betekent het dat hij alleen in een kabinet zal treden als de PvdA de grootste partij wordt. Als het CDA de verkiezingen wint, zal Bos fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer blijven.

Balkenende en Bos haalden in het debat hard uit naar elkaar. Balkenende verweet de PvdA-leider dat hij "draait en oneerlijk is" over het ouderenbeleid van het huidige kabinet. Bos toonde zich verbijsterd over het CDA-plan om het ontslagrecht te versoepelen.

Ondanks de harde toon naar elkaar toe, wilden beide leiders een coalitie tussen CDA en PvdA niet uitsluiten. Balkenende liet zich niet uitdagen door VVD-leider Rutte om al voor de verkiezingen kleur te bekennen. Bos zei erover dat "ook als je het zeer oneens bent, je toch met elkaar in gesprek kunt blijven".Bos blijft in de Kamer als CDA wint