Hirsi Ali sceptisch over gematigde islam

Het oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vindt dat we niet te optimistisch moeten zijn over wat ze noemt de 'Prada-islam'. Dat is een gematigde en pro-westerse variant van de islam, die vrouwen toestaat bij hun hoofddoek strakke spijkerbroeken en mouwloze topjes en hoge hakken te dragen.

De groeiende groep moslims in Europa zal in de ogen van Hirsi Ali zelfs niet in de meest optimistische scenario's uitmonden in een ''Prada-islam'', waarin ''jonge moslima's strakke jeans, zwarte mouwloze topjes en een bijpassend hoofddoekje dragen.''

In een opiniestuk in de Duitse krant Die Welt rekent Hirsi Ali af met wat in haar visie ''een struisvogelvisie'' is; te geloven dat de Europese waarden en cultuur uiteindelijk zullen afrekenen met de radicale islam. Ze stelt dat het een illusie is om te veronderstellen dat de huidige problemen met Europese moslims slechts tijdelijk zijn en uiteindelijk vanzelf zullen leiden tot een volledige integratie.

Moslimvrouwen
De ex-parlementariër onderstreept in het essay dat ''de struisvogel'' bij de ''wijze uil'' te rade moet gaan. Ze hamert erop dat de positie van moslimvrouwen in Europa direct in het geding is, dat arme en ook illegale migranten vooral worden uitgebuit en weggestopt in grijze buitenwijken en voorsteden en dat een deel van de moslims gewoonweg geen deel wil uitmaken van een Europese toekomst.

Hirsi Ali waarschuwt voor de hardere strijd tussen extreemrechts en het ''islamfascisme'' op Europese bodem, voor een immigratiebeleid zonder quota en voor een uitblijven van verdere Europese ontwikkelingshulp aan landen waaruit velen willen vluchten naar de EU en voor het verder negeren door Europa van werkelijk vrije wereldhandel.

''Europa is nog niet verloren'', vindt ze, maar het continent moet nu wel de wil en het leiderschap tonen om niet alleen een ''optimistische struisvogel'' te willen zijn.

-
Voor wie de Duitse taal machtig is: hier een link naar het vier pagina lange artikel in Die welt.