Mogelijk Europese alliantie Euronext

Icoon Beurs De Duitse en Italiaanse effectenbeurzen werken aan een fusie en hebben besloten Euronext hierbij te willen betrekken. Euronext is de fusie van de effectenbeurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. "We willen hiermee een alternatief en beter voorstel voor Euronext presenteren", aldus bestuurder Massimo Serge van Borsa Italiana.

Het bestuur en de raad van commissarissen van Euronext willen echter een alliantie aangaan met de New York Stock Exchange. Zij vinden het niet erg als de Borsa Italiana en Deutsche Börse zich bij deze fusie zullen voegen, maar willen dat pas nadat Euronext-NYSE een feit is. NYSE-topman John Thain streeft een mondiale fusie na: als de fusie Euronext-NYSE compleet is, wil hij dat de beurzen van Tokio en Hong Kong zich ook bij de alliantie zullen voegen.

Uit verschillende hoeken neemt de druk op Euronext toe om aan een Europese samenwerking te werken. Zo moeten de aandeelhouders van Euronext zich nog uitspreken over de overname van de Amerikanen. Ook vanuit de politiek neemt de druk toe om te werken aan een Europese fusie. De Franse president Jacques Chirac heeft opgeroepen graag een "Europese oplossing" te zien.Mogelijk fusie met Italiaanse en Duitse beurzen