Woede over verdwijnen Lingo

Icoon TelevisieKijkers van het TROS-spelletje Lingo bellen vrijdag massaal naar de omroep om hun boosheid over het mogelijke verdwijnen van het spelletje kenbaar te maken. Ook tv-producent IdtV, die het spelletje maakt, krijgt veel reacties. Dat liet een TROS-woordvoerster vrijdag weten.

Donderdag werd duidelijk dat netcoördinator Ton van Dijk van Nederland 1 een lang vervolg van het uit 1989 stammende programma niet ziet zitten. Hij is al langere tijd met de TROS in gesprek om een opvolger te vinden voor de woordquiz. Er wordt gestreefd naar een ander spelletje per 2007. ''Maar als dat niet lukt, gaan we ook in het nieuwe jaar nog even door met Lingo'', aldus Van Dijk vrijdag.

De coördinator ziet graag dat er einde komt aan Lingo, omdat het veelbekeken programma van presentatrice Lucille Werner veel oudere kijkers trekt. Oudere kijkers wil hij niet wegjagen, maar hij wil graag een spelletje dat ook kijkers van onder de 50 jaar trekt. Een quiz voor jong en oud dus. Daar zijn de programmabazen nu naar op zoek

CDA
Ook het CDA is woedend over de beslissing van netcoördinator Van Dijk om de woordquiz de nek om te draaien. CDA-Kamerlid Joop Atsma bevraagt dinsdag tijdens het vragenuurtje in het parlement minister Maria van der Hoeven (Media) over de kwestie. Dat meldde hij vrijdag.

Volgens Atsma raakt de beslissing van Van Dijk het hart van het publieke bestel. De coördinator wil het spelletje van presentatrice Lucille Werner stoppen omdat er teveel oudere kijkers naar kijken. Van Dijk wil een spel voor zowel jonge als oude kijkers.

''Wat is dat voor raar soort discriminatie? Donderdag keken er iets meer dan 800.000 kijkers. Blijkbaar zijn dat veel ouderen, maar is dat erg? Ons publieke omroepbestel is niet gemaakt voor dit soort overwegingen, maar dat alle groepen in de samenleving moeten worden bereikt.''

Het CDA wil dat Van der Hoeven bekijkt hoe Hilversum met pluriformiteit omgaat en dat ze ingrijpt. De politieke partij was altijd al een tegenstander van het in september ingevoerde programmeringsmodel, waarin op de publieke zenders programma's naar genre over de netten worden verspreid. Door dit model is de macht van de omroepen zeer verkleind en dat zint het CDA niet. Atsma vindt het daarom absurd dat één man een programma als Lingo kan stoppen, tegen de wil van de TROS.

De volksvertegenwoordiger noemt de beslissing een dictaat van de coördinator. Hij plaatst ook vraagtekens bij de doelgroep die Van Dijk in kaart heeft gebracht. Volgens de CDAér kijken er ook veel allochtonen en lager opgeleiden naar het spelletje.Lucille Werner doet het te goed bij de 'oudjes'