'Ban Harry Potter uit bibliotheken'

Icoon OpmerkelijkJK Rowling, schrijfster van de Harry Potter-reeks, is gekozen tot de auteur van wie Amerikanen het liefst de boeken uit de bibliotheken zouden zien verdwijnen. Zij staat bovenaan de lijst van auteurs wiens werk volgens veel mensen niet in bibliotheken en scholen thuishoort. De Harry Potter-boeken zouden namelijk hekserij promoten.

De lijst werd samengesteld door de American Library Association (ALA) in het kader van de Banned Book Week. Volgens de ALA zijn er in de afgelopen jaren meer dan 3000 pogingen gedaan om de Harry Potter-boeken uit bibliotheken en scholen te verwijderen.

De belangrijkste redenen waarom Amerikanen bepaalde boeken graag uit bibliotheken verwijderd zien, zijn volgens de ALA grof taalgebruik en onderwerpen als seks, occultisme en geweld. Ook het te positief benaderen van homoseksualiteit is voor veel Amerikanen een reden voor een boekenban.

Op de lijst staan verder onder meer John Steinbeck, Mark Twain, JD Salinger, Harper Lee en William Golding. JK Rowling laat weten zich vereerd te voelen samen met dergelijke namen genoemd te worden.

De Banned Book Week wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van de vrijheid van meningsuiting.