VN-hof veroordeelt Krajisnik tot 27 jaar

Icoon JustitieDe rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hebben de Bosnisch-Servische politicus Momcilo Krajisnik woensdag veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Het tribunaal achtte hem medeplichtig aan misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog van 1992-95 in Bosnië.

Rechter Alphons Orie sprak Krajisnik wegens "onvoldoende bewijs" vrij van de aanklachten wegens genocide. Hij had volgens hem niet de "specifieke bedoeling" die nodig is om veroordeeld te worden voor volkerenmoord.

Het hof achtte hem wel schuldig aan vervolging, uitroeiing, moord, deportatie en het etnisch zuiveren van niet-Servische burgers. Aanklagers hadden levenslang geëist tegen de gewezen voorzitter van het Bosnisch-Servische parlement, die geëmotioneerd op de uitspraak reageerde.

Krajisnik (61) was tijdens de oorlog in Bosnië de rechterhand van de nog steeds voortvluchtige Radovan Karadzic, destijds president van Bosnisch-Servië. Volgens de uitspraak wilde Krajisnik samen met Karadzic en andere hoge leiders de islamitische en Kroatische populatie van Bosnisch-Servië "drastisch reduceren" door hen te verdrijven. Om een levensvatbaar Servisch land op te zetten, accepteerde Krajisnik dat "een zware prijs van leed, dood en vernietiging" nodig was, aldus Orie.

De voormalige politicus heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn. Hij werd in 2000 in de buurt van de Bosnische hoofdstad Sarajevo gearresteerd door blauwhelmen van de door de NAVO geleide vredesmacht. Het proces tegen hem heeft meer dan 2,5 jaar geduurd.