Weer een Turkse schrijver aangeklaagd

Icoon Europa en TurkijeIn Turkije moet donderdag opnieuw een auteur voor de rechter verschijnen voor een boek over de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. De schrijfster Elif Shafak riskeert drie jaar gevangenisstraf voor het bezoedelen van de reputatie van Turkije in haar boek 'De Bastaard van Istanbul'.

Shafak (35) is bepaald niet de eerste die met de justitie in aanraking komt door uitspraken over de Armeense genocide, waarvan Ankara ondanks internationale druk glashard blijft ontkennen dat die heeft plaatsgevonden. De laatste maanden ging een reeks intellectuelen haar voor. Onder hen was de beroemdste Turkse schrijver van dit moment, Orhan Pamuk.

De processen zijn in het westen een bron van zorg over de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting in Turkije. Het land zal daar serieus werk van moeten maken, wil het een kans maken op het gewenste lidmaatschap van de Europese Unie. De EU heeft Ankara opgeroepen het wetsartikel dat belediging van de Turkse staat verbiedt, te schrappen.

-
De Belgische krant De Morgen had eerder dit jaar een uitgebreid interview met schrijfster Elif Shafak over deze kwestie.