Ziekenhuis voert patiŽnten vette snacks

Icoon GezondheidIn het MŠxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven kunnen patiŽnten zich voortaan verheugen op bierworstjes, blokjes kaas, nootjes en andere vettige snacks. Niet omdat het feest is, maar puur uit medische overwegingen.

Volgens de afdeling DiŽtetiek van het MMC is het namelijk zo dat patiŽnten in ziekenhuizen vaak met ondergewicht te kampen hebben. Onderzoek wijst uit dat maar liefst veertig procent van de ziekenhuispatiŽnten hieraan zou lijden. Tijdens je ziekte verlies je namelijk niet alleen vet, maar ook spiermassa, en dat kan een lichaam flink verzwakken. Volgens diŽtiste Judith Nieuwhof liggen ondervoede patiŽnten zelfs gemiddeld vier dagen langer in het ziekenhuis dan niet-ondervoede patiŽnten.

Om iets aan deze problematiek te doen, gaat het MMC nu werken met het nieuwe screeningsinstrument SNAQ, dat staat voor Short Nutritional Assessment Questionnaire. Hiermee is ondervoeding snel te herkennen en te verhelpen. En tja, dat verhelpen gaat natuurlijk het beste door de patiŽnt minimaal twee keer per dag een energie- en eiwitrijk tussendoortje voor te schotelen. Vandaar de bierworstjes, plakken cake, nootjes en Marsen.


Goed voor een spoedige genezing.