Luchtvaart akkoord met vergelijkbare reclame

Icoon Vervoer De Europese luchtvaartmaatschappijen vinden het prima om bij hun reclames voor vliegtickets alle toeslagen, heffingen en belastingen te vermelden. De Europese Commissie heeft hier dinsdag een wetsvoorstel voor ingediend. Over enkele jaren kan het wetsvoorstel ingevoerd worden.

"De maatschappijen vinden het prima om te opereren op een markt waarop alle spelers zich aan dezelfde regels moeten houden", aldus Ulrich Schulte-Strathaus van de brancheorganisatie AEA. Volgens de AEA kunnen consumenten een betere keuze maken uit een het aanbod, omdat het precies duidelijk wordt hoeveel ze kwijt zijn voor de vliegreizen. Hierdoor kunnen consumenten de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen makkelijk vergelijken.

In Nederland waren reisorganisaties en touroperators al bezig om alle belastingen te vermelden. Volgend jaar zullen alle prijzen van reisbureaus vergelijkbaar zijn. Vorige week verkocht Transavia vliegtickets voor 1 euro. Alleen bleek een ticket duurder dan normale tickets bij andere maatschappijen door de hoge onvermelde toeslagen.