Shell op 2 na grootste bedrijf ter wereld

Icoon EconomieRoyal Dutch Shell is dit jaar doorgestoten naar de topdrie van 's werelds grootste bedrijven. Bij het onderzoek dat jaarlijks door het zakenblad Fortune wordt gehouden, kijken de onderzoekers naar de omzet (= prijs x verkochte producten) die bedrijven draaien. Met een omzet van 306,7 miljard dollar is Shell dit jaar van de vierde naar de derde plaats opgeschoven.

Shell moet daarmee alleen detailhandelsconcern Wal-Mart (315,6 miljard dollar) en energiebedrijf Exxon Mobil (339,9 miljard dollar) voor laten gaan.

Energieconcerns doen het over het algemeen goed bij de Fortune 500. Binnen de toptien zijn vijf olieconcerns te vinden, één meer dan vorig jaar. Verder wordt de toptien bevolkt door vier autoproducenten. De gemiddelde omzet van de vijfhonderd grootste bedrijven is in het afgelopen jaar met 13% gestegen. Hiermee zijn de grootste ondernemingen ter wereld goed voor een derde van het wereldwijde bruto binnenlands product (= de totale geldwaarde van alle geproduceerde goederen en diensten).

Als we kijken naar de Nederlandse ondernemingen, zien we dat naast Shell de financiële instelling ING het ook redelijk doet op de wereldranglijst. Zij staan op de 13e plaats. De Belgisch-Nederlandse sectorgenoot Fortis staat op achttien. Vorig jaar stonden zij nog op de 30e plaats.

Verder zien we dat ABN Amro genoegen moet nemen met een plek op nummer 82, waar Ahold (83) het bedrijf gezelschap houdt. Andere (deels) Nederlandse bedrijven in de lijst zijn Unilever (106), Philips (145), Aegon (149), Rabobank (183), Mittal (208), SHV Holding (341) en Gasunie (353). De laagst genoteerde Nederlandse bedrijven zijn TNT (387), Akzo Nobel (418) en KPN (457).

De Fortune 500 verschilt overigens van het klassement van de Forbes 500. Bij laatstgenoemde worden bedrijven gerangschikt door middel van een evaluatie van niet alleen de omzet, maar ook de winst, activa (= bezittingen van een bedrijf die een geldwaarde hebben) en marktkapitalisatie (= het aantal uitstaande aandelen van dat bedrijf vermenigvuldigd met de koers van het aandeel).