D66-fractie trekt steun aan kabinet in

Icoon PolitiekD66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan heeft zojuist in het Kamerdebat aangegeven dat de fractie van D66 geen steun meer geeft aan het kabinet. "Ik trek de steun in voor het gehele kabinet", zo zei Van der Laan.

De fractievoorzitter gaf aan dat het kabinet de breuk zelf geforceerd heeft door te kiezen vóór Verdonk en dus tegen regeringspartij D66, dat eerder vandaag een motie van wantrouwen tegen minister Verdonk steunde.

Wat de woorden van Van der Laan voor gevolg zullen hebben, is vooralsnog onduidelijk. Volgens de D66-fractievoorzitter zit er niets anders op dan dat minister-president Balkenende naar de koningin gaat om het ontslag van zijn kabinet in te dienen.

Eerder vandaag zei premier Balkenende nog dat zijn kabinet aan zal blijven. De D66-ministers Pechtold en Brinkhorst zouden het kabinet wél steunen.

Het bewuste Kamerdebat is momenteel live te volgen op Nederland 2. Ook valt het te bekijken via een stream op internet: klik.

Update 18.04 uur
Het debat is geschorst tot half negen vanavond. Wat er precies gaat gebeuren, is nog steeds niet bekend. Het zou kunnen dat het kabinet doorgaat zonder D66, maar met de steun van wisselende minderheden (voornamelijk de LPF) bij kabinetsvoorstellen. Een andere optie is dat het kabinet valt en demissionair wordt.

PvdA-leider Bos zei in het debat dat er voor premier Balkenende niets anders op zit dan een gang naar de Koningin. GroenLinks en de SP sloten zich hierbij aan.

LPF-fractieleider Van As meende dat D66 helemaal de weg kwijt is en overweegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen de twee D66-ministers Alexander Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst.

Volgens CDA-fractieleider Maxime Verhagen hoeft het kabinet niet op te stappen. Een motie van wantrouwen tegen het kabinet lijkt het niet te halen, omdat de LPF daar niet voor is. Hiermee is er een meerderheid in het Parlement die vertrouwen heeft in het kabinet. Staatsrechtelijk hoeft een kabinet alleen af te treden als er geen meerderheid in het Parlement meer bestaat voor het vertrouwen in het kabinet.

LPF-fractievoorzitter Gerard van As heeft wel oren naar gedoogsteun voor het kabinet. De fractieleiders van de VVD en het CDA zien daar niets in en lijken met z'n tweeën verder te willen gaan.

De verschillende fracties en de ministerraad zullen zich nu intern gaan beraden. Pas om half negen wordt het standpunt van het kabinet bekend. Ook wordt dan bekend wat de D66-kabinetsleden ervan vinden dat zij wel in het kabinet zitten, maar dat hun eigen fractie hen niet steunt. Ook is het opvallend dat de D66-fractie een andere mening heeft dat de D66-leider Pechtold. Het lijkt erop dat de D66-fractie daarmee de steun voor hun eigen lijsttrekker en partijleider heeft ingetrokken.


Het kabinet-Balkenende II werd op 27 mei 2003 geïnstalleerd