Mogelijk Brits rookverbod buitenshuis

Icoon BuitenlandsIn de toekomst kan het voor Britten verboden worden dat ze buitenshuis roken. De Britse minister van Volksgezondheid, Lord Warner, vertelt dat de regering het roken ook op openbare plaatsen wil verbieden. Het betreft voornamelijk de plekken waar toevallige voorbijgangers een risico lopen op het inademen van 'tweedehands'-rook.

Bij die plaatsen moet men denken aan bijvoorbeeld bushaltes, stoepen voor kantoren en andere gebouwen waar binnen niet gerookt mag worden, terrassen van sportclubs en sportstadions. Overtreders moeten fors worden bestraft.

De regering schept nog geen duidelijkheid over een mogelijke ingangstermijn van de wet. De aanvulling op de huidige anti-rookwet die nu door het parlement wordt besproken heeft betrekking op het aanwijzen van nieuwe plaatsen buiten openbare ruimten waar niet gerookt mag worden.

In februari van dit jaar heeft het Lagerhuis een totaal rookverbod in alle afgesloten ruimtes afgekondigd. Het Hogerhuis moet nog instemmen met de wet. Als dat gebeurt dan zal vanaf half 2007 het roken in Engelse kroegen, restaurants, clubs, en ook op werkplekken, een flinke boete opleveren. Schotland heeft al een dergelijk rookverbod, Noord-Ierland gaat het invoeren in april 2007.

Met dank aan jbo voor de submit.