A'damse PvdA en GL oneens over controle bijstand

Icoon PolitiekHet linkse college van GroenLinks en de PvdA in Amsterdam vertoont na ruim een maand al de eerste barsten. GroenLinks-wethouder Marijke Vos neemt openlijk afstand van de plannen van haar PvdA-collega Ahmed Aboutaleb. De PvdA'er zei begin deze maand in Den Haag te pleiten voor een wettelijk verbod op het weigeren van bijstandsambtenaren op huisbezoek.

Volgens Aboutaleb moeten uitkeringstrekkers niet alleen bij de aanvraag maar vervolgens ook via een periodieke controle onder de loupe worden genomen. Wie de bijstandsambtenaren op huisbezoek niet binnenlaat, verliest onmiddellijk de uitkering. Vos liet gisteravond op de lokale zender RTV Noord-Holland weten niet tegen die huisbezoeken te zijn, maar is van mening dat men het recht op weigering heeft. "Aboutaleb heeft daar duidelijk andere opvattingen over. Daarom wil ik erover praten", verklaarde het voormalige Kamerlid.

De GroenLinkser stelt dat de huisbezoeken zoals ze nu zijn geregeld al voldoende resultaat opleveren. Vorig jaar wist Amsterdam 45 miljoen euro te besparen door onrechtmatig verkregen uitkeringen stop te zetten en terug te vorderen. Vanmiddag debateert de gemeenteraad over de huisbezoeken. De SP wil die opschorten totdat duidelijk is of ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Volgens raadslid Sadet Karabulut worden 'de rechten van uitkeringsgerechtigden systematisch geschonden'.