Nederlanders: 'Geen uitbreiding EU'

Icoon Europa Nederlanders willen geen verdere uitbreiding van de Europese Unie. Dit blijkt uit een grootschalig internetonderzoek van het kabinet op NederlandinEuropa.nl. De uitslag van dit onderzoek wordt het standpunt van de regering tijdens de komende Europese top in juni. Ruim 120.000 mensen deden mee aan het onderzoek.

De toetreding van Roemenië en Bulgarije wordt door de Nederlanders afgewezen. Een kleine meerderheid van 52 respectievelijk 54 procent is tegen, ondanks dat het parlement al goedkeuring heeft gegeven. VVD'er Hans van Baalen zegt in een reactie dat internationale afspraken ervoor zorgen dat Nederland de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Unie niet kan blokkeren.

Nederlanders zijn vooral tegen de toetreding van Turkije. 69 procent is tegen. Meer dan 60 procent van de Nederlanders is tegen de toetreding van Oekraïne, Servië en Albanië. Kroatië is met 50 procent het meest populair als nieuwe lidstaat.

Opvallend is dat het onderzoek aangeeft dat Nederlanders de EU heel belangrijk vinden, en dat er meer samenwerking moet komen tussen de EU-lidstaten. 70 procent van de ondervraagden wil één Europees asielbeleid, waarbij de criteria in alle lidstaten gelijk zijn. 60 procent wil dat de politiediensten van alle lidstaten verder met elkaar gaan samenwerken. Nederlanders willen geen Europese politie. Slechts 15 procent is daar voorstander van.