Aboutaleb: geen bijstand met boerka

burka, boerka, burqaDe Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb wil de bijstand voor vrouwen die een boerka dragen, afschaffen. Volgens hem belemmert zo'n islamitisch gewaad vrouwen om aan het werk te komen, omdat vrijwel geen werkgever zo iemand in dienst wil nemen.

In de nieuwste editie van het feministische maandblad Opzij laat de wethouder weten het dragen van een boerka niet principieel af te wijzen: ''Maar je mag als overheid wel iets verwachten van burgers. Niemand wil immers een werkneemster in een boerka. In dit geval zeg ik: boerka uit en solliciteren. Als je dat niet wilt: ook goed, maar dan geen uitkering.'' Overigens is de mening van Aboutaleb niet 'nieuw' te noemen. Vorig jaar oktober stelde de gemeente Utrecht al dat boerka-dragers geen recht hebben op bijstand.

Aboutaleb laat zich ook uit over een recente uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie stelde een moslima in het onderwijs, die mannen geen hand wil geven, in het gelijk. De PvdA'er zegt dat het nog maar de vraag is of zo iemand op haar plek is in het onderwijs: ''Zij moet zich in elk geval realiseren dat zij enorme obstakels voor zichzelf opwerpt met haar houding. Deze vrouw moet inzien dat zij zichzelf buitenspel zet en zich realiseren vaker het risico te lopen afgewezen te worden voor een baan.''

Met dank aan hav0c voor de submit.