Te hoge prijzen voor drinkwater

Icoon Economie 'Water kan 10% tot 15% goedkoper', zo meldde hoogleraar Van Damme, verbonden aan de faculteit Economie van de Tilburgse Universiteit, gisteren in RTL Nieuws. De waterbedrijven zijn de afgelopen jaren veel efficiŽnter gaan werken, maar daarvan heeft de consument niets gemerkt in de prijs. Omgerekend zou een gemiddeld huishouden 65 euro minder kwijt zijn aan rioolrechten, zuiveringsheffingen en drinkwater op een totaal van 440 euro.

De belangenvereniging van zakelijke energie- en watergebruikers (VEMW) oppert zelfs het idee voor een "waterkamer" bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), om toezicht te houden op de waterbedrijven. Henk Brons, directeur Water: 'Drinkwater is onnodig duur en de tarieven zijn ondoorzichtig'. De Nederlandse prijzen behoren tot de hoogste van Europa, met name in Zuid-Europa liggen deze veel lager.

Ondertussen zitten de waterbedrijven op een pot geld van ruim 1,5 miljard euro. Dit moet volgens Van Damme terugvloeien naar de consument. Een optie zou zijn om een jaar lang geen rekeningen te versturen. Ter verdediging werd echter aangevoerd dat een buffer nodig is om calamiteiten op te kunnen vangen en grote investeringen te doen.