'Guantanamo Bay moet dicht'

Icoon TerrorismeAls het aan vijf deskundigen van de Verenigde Naties ligt, moet Guantanamo Bay dicht. Op de Amerikaanse basis worden volgens hen de mensenrechten volop geschonden. Zo worden terreurverdachten soms langdurig alleen opgesloten en krijgen ze dwangvoeding toegediend. Dit staat in een rapport dat de VN binnenkort uitbrengt.

Eerder deze maand kwam Amnesty International al tot een soortgelijke conclusie. De deskundigen spitsten hun onderzoek toe op vijf gebieden, namelijk foltering, vrijheid van godsdienst, gezondheid, onafhankelijke rechtspraak en willekeurige detentie. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten de gevangenen hun rechten op een eerlijk proces, gezondheidszorg en vrijheid van godsdienst onthouden. Volgens de VN zou de basis gesloten moeten worden. Ook moet er worden gestopt met de speciale verhoortechnieken die de Amerikanen nu toepassen in Guantanamo Bay.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst de conclusie van het onderzoek van de hand. Volgens een woordvoerder hebben de onderzoekers verzuimd zelf een kijkje te nemen in Guantanamo Bay. In 2004 werden de onderzoekers uitgenodigd de basis te bezoeken. Zij sloegen deze uitnodiging echter af omdat zij niet met gevangenen zouden mogen praten.

Ook zou het onderzoek gebaseerd zijn op mensenrechtenwetten in vredestijd. De Verenigde Staten zeggen te handelen naar de regels die gelden in oorlogstijd en vinden de beoordeling daarom niet geldig.