Publieke Omroep mag niet aan sms verdienen

Publieke OmroepDe publieke omroepen halen geen geld op met belspelletjes. Dat staat in het boekwerk 'regeling goed bestuur en integriteit' dat alle publieke zenders is toegestuurd en door Publieke Omroep zelf is opgesteld. In het hoofdstuk 'sms'en en 0900-nummers' staat dat "de werkwijze volstrekt transparant moet zijn en de verkregen inkomsten niet hoger mogen liggen dan de te maken onkosten."

In tegenstelling tot de commerciële zenders werkten de publieke zenders altijd al kosten dekkend. In de jaarrekening dient hierover verantwoording te worden afgelegd. Als een omroep toch winst maakt, moet volgens een commissie verantwoording worden afgelegd. Daarnaast heeft Publieke Omroep zelf een klokkenluiderregeling ontwikkeld. "De Raad van Bestuur hecht er veel belang aan dat mogelijke misstanden binnen de eigen organisatie veilig aan de orde gesteld kunnen worden", zo staat in het boekwerk.

De handelswijze wijkt sterk af van de commerciële zenders, waar bellen en sms'en een een forse inkomstenbron is geworden.