Hirsi Ali gehuldigd als 'Europeaan van het jaar'

AyaanIn het internationale perscentrum Nieuwspoort te Den Haag is vanmiddag VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali gehuldigd als Europeaan van het Jaar. Ze kreeg de titel van het blad Reader's Digest. Er was veel internationale pers aanwezig toen Eurocommissaris Neelie Kroes de prijs overhandigde. De jury prees Hirsi Ali's ''moedige campagne om het leven van islamitische vrouwen te verbeteren en daarbij haar eigen vrijheid op te offeren om anderen te helpen''.

Hirsi Ali - geboren in Somalië - is de eerste Europeaan die buiten Europa geboren is, die deze prijs ontvangt. In haar dankwoord zei ze dat Europeanen niet gewend zijn op te komen voor hun eigen vrijheden. ''Dat is wel belangrijk, omdat zij op dit terrein veel te verliezen hebben, zeker nu, met de dreiging van het moslim-fundamentalisme. De rechtstaat en de vrijheid van meningsuiting zijn kwetsbaar en het is de verantwoordelijkheid van Europeanen om voor deze waarden op te komen'', aldus de gehuldigde politica.

Buiten Nieuwspoort demonstreerden een stuk of tien moslima's van de Arabisch Europese Liga (AEL) tegen de geëerde Hirsi Ali. Volgens hen is ''deze wolf in schaapskleren'' juist ''een van de grootste vijanden'' van het emancipatieproces van moslima's in Nederland en Europa.