LamaBox maakt downloaden films appeltje eitje

InternetTwee Nederlanders hebben de amusementsindustrie doen schrikken met hun uitvinding 'de LamaBox'. Dit door de broers Anthony (26) en Martin (35) Potappel ontwikkelde apparaat struint het internet automatisch af op zoek naar de meeste recente, populairste en beste filmbestanden. De bestanden kunnen worden opgeslagen, afgespeeld en desgewenst verder verspreid. Het voorziet de films ook van de juiste ondertiteling en kan ze op DVD branden.

Speelfilms van internet downloaden en op een DVD branden is nu niet meer voorbehouden aan 'handige' mensen, maar iedereen zou het met de LamaBox voor elkaar moeten kunnen krijgen. Het maakt gebruik van verschillende bestaande uitwisselnetwerken (peer-to-peer) zoals Kazaa, eDonkey en BitTorrent.

De gebroeders Potappel zijn al in overleg met een fabriek in Taiwan voor massaproductie. Nu maken ze de boxen nog handmatig in Barneveld. De prijzen lopen uiteen van 279 euro zonder brander tot 479 euro met brander.

BREIN-directeur Tim Kuik laat in een eerste reactie weten de LamaBox ''zeker te gaan onderzoeken''. Of het onwettig is weet hij nog niet, maar het is volgens Kuik in ieder geval ''onethisch''. De broers Potappel verwachten zelf dat de amusementsindustrie hen zal overstelpen met dagvaardingen en claims. Ze hebben al een pot met geld voor juridische procedures gereserveerd. ''We opereren op het randje van de wet'', erkent Martin Potappel.