Jamie Oliver richt fastfoodbedrijf ten gronde

Jamie OliverDe Britse televisiekok Jamie Oliver is er de oorzaak van dat voedingsbedrijf Canterbury op het randje van een faillissement staat. Volgens het bedrijf is de vraag naar producten sterk afgenomen sinds Oliver een actie startte om op scholen betere voeding aan te bieden. Canterbury is onder meer producent van worsten, hamburgers en pasteitjes.

De handel in het aandeel Canterbury is opgeschort. Het bedrijf heeft geprobeerd om bij een aantal banken een plan aanvaard te krijgen om er financieel bovenop te komen, maar dat werd afgewezen. Sinds Oliver zijn actie ongeveer een jaar geleden startte, is de totale verkoop van diepgevroren patat, vette snacks en chips aan scholen scherp gedaald, zo blijkt uit een onderzoek. Daarentegen wordt tegenwoordig meer water en gekoeld fruit verkocht.

Veel scholen zouden chips, snoep en blikjes frisdrank in de ban hebben gedaan. Daarbij trekt ook de Britse regering honderden miljoenen uit om de kwaliteit van schoolmaaltijden te verbeteren. Uit onderzoek blijkt echter dat bezorgde ouders niet te vroeg mogen juichen. Kinderen zouden hun vette snacks nu buiten schooltijd bij de snackbars halen.