Nederlandse moslims doen aan kerst

Steeds meer moslims blijken in Nederland ook kerst te vieren en halen een kerstboom in huis. Het zijn vooral kinderen die aan hun ouders vragen waarom zij geen gezellige boom met lampjes in huis halen. Sommige ouders gaan overstag en kopen een boom.

Het feit dat kerst een christelijk feest is, maakt de meeste moslimouders echter wel schuw. Maar volgens Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is kerst aan de ene kant een christelijk feest en aan de andere kant een wereldfeest dat in het teken staat van de winter. Het eerste wat moslims volgens haar overnemen is het gevoel van gezellig bij elkaar komen, de knusse huiselijkheid. Allochtonen hebben volgens Strouker als ze aan kerst doen ook geen religieuze motieven, maar gaan voor een feest van lichtjes en gezelligheid met de familie.

Conservatieve moslims zullen een 'christelijk symbool' als een kerstboom maar een raar gegeven vinden in een islamitische huiskamer. Moslims die wel een boom in huis halen kunnen deze echter ook beschouwen als een symbool van saamhorigheid en de lichtjes als het schijnsel van God/Allah, die het alleen maar zal waarderen als mensen samen feest vieren.