E = mc²

Icoon WetenschapAlbert Einsteins wereldberoemde formule E = mc² is nauwkeuriger getest dan ooit tevoren en correct bevonden. Het resultaat was dat eventuele afwijkingen van Einsteins berekeningen op zijn hoogst 0,00004 procent bedragen. Dit is 55 keer zo nauwkeurig als bij eerdere controles was vastgesteld.

Natuurkundigen uit Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lieten de theorie van Einstein los op een simpele kernreactie en kwamen tot de conclusie dat de formule in orde is. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature. Het onderzoek vond plaats honderd jaar nadat Einstein in 1905 in het tijdschrift Annalen der Physik de formule publiceerde als aanvulling op zijn speciale relativiteitstheorie.

E = mc² geeft aan hoe massa (m) kan worden omgezet in energie (E). Aangezien de lichtsnelheid (c) in vacuüm zo groot is (299.792.458 m/s) en het in de formule in kwadraat staat, komt bij het omzetten van een klein beetje massa een gigantische hoeveelheid energie vrij. Zowel de atoombom als de waterstofbom ontlenen er hun verwoestende werking aan.