Kamer wil einde sluiproute buitenlandse bruiden

PolitiekDe Tweede Kamer eist dat er een einde wordt gemaakt aan de zogenaamde België-route die mensen hanteren om een allochtone bruid of bruidegom zonder de Nederlandse inburgeringsregels hier naartoe te halen. Uit cijfers blijkt dat steeds meer Nederlanders even bij onze zuiderburen gaan wonen om daarna een buitenlandse partner te laten overkomen. Deze hoeft dan niet eerst het Nederlandse inburgeringsexamen te volgen.

Een meerderheid van de Kamer eist dat minister Rita Verdonk keihard actie onderneemt tegen deze praktijken. Verdonk erkent dat er sprake is van misbruik; vooral als blijkt dat de Nederlander in kwestie alleen maar op papier in België woont. Met haar Belgische collega's gaat ze de zaak bespreken.

In Nederland zijn de regels voor het binnenhalen van een buitenlandse partner onlangs verscherpt. Zo moet men minstens 21 jaar zijn en 120% van het minimuminkomen verdienen. Ook moet de aanstaande bruid/bruidegom een inburgeringsexamen doen.

76%
In tegenstelling tot Nederland kent België geen strenge regels voor het halen van een buitenlandse partner. Deze week maakte in België gedeputeerde Sonja Claes bekend dat uit recente cijfers blijkt dat 76% van de Belgische Turken en Marokkanen hun bruid of bruidegom uit hun land van herkomst haalt. Volgens Claes ''zitten we hierdoor steeds opnieuw met migranten van de eerste generatie en is het ook steeds herbeginnen met de integratie.''

De gedeputeerde wil, in overleg met de imams en hun middenveldorganisaties, werken aan een mentaliteitsverandering. Ook al omdat gemengde huwelijken nauwelijks voorkomen. De 24% die wel een partner in België vindt, kiest vrijwel altijd voor een van eigen afkomst.