Bericht aanval op school zwaar overdreven

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

Het Regionaal Opleiding Centrum in Helmond (ROC Ter AA College) heeft met verbijstering aangezien hoe gisteren de media berichtten over een aanval op hun schoolgebouw door een Marokkaanse jeugdbende. Die aanval zou zijn bedoeld als wraakactie voor een eerdere vechtpartij tussen een Marokkaan uit Weert en Helmond.

Volgens het bestuur van het ROC Ter AA College is de berichtgeving schromelijk overdreven. Het Limburgs Dagblad kwam met de kop 'Marokkanen uit Weert bestormden school in Helmond' en het Eindhovens Dagblad met 'Inval bende in school Helmond'. In de berichten werd gesproken over met bivakmutsen getooide Marokkanen uit Weert die zwaaiend met een pistool een wraakactie wilde uitvoeren.

Volgens de schoolleiding klopt er weinig van de berichten. Het bestuur van de school heeft alle ouders vandaag een brief gestuurd. Een FOK!ker deed ons die toekomen, en daarin staat onder meer een feitenrelaas te lezen:

Maandag 26 september: Er vindt een intake plaats met een jongen uit Weert. Bij het verlaten ontmoet hij een student van onze school. Er ontstaat een vechtpartij waarbij de jongen uit Weert een bloedneus oploopt.
Dinsdag 27 september: Er komt een groep jongelui de school binnen om verhaal te halen. Medewerkers van de school zijn alert en van scholieren horen zij dat sommige jongeren uit de groep niet te vertrouwen zijn. De groep wordt vrijwel direct naar buiten geloodst. De school neemt contact op met de politie. De groep staat op beelden van de beveilingscamera's.
Vrijdag 30 september: De politie zegt de school dat er mogelijk een bendeoorlog op komst is in Weert. ROC Ter AA verstrekt informatie. De politie voert extra toezicht uit rond de school. Er vinden geen bijzondere zaken plaats.
Woensdag 5 oktober: Het Limburgs Dagblad neemt contact op met de school. De schoolleiding meldt bovenstaande feiten en neemt contact op met de politie. Die zegt dat er geen reden is voor extra maatregelen.

De schoolleiding is dan ook hoogst verbaasd als ze de volgende dag in de krant leest dat haar school is bestormd door een bende getooid met bivakmutsen, want daarvan is volgens de school geen sprake. De brief kun je hier lezen.

Nuance
Het Eindhovens Dagblad nuanceert vandaag ook het gebeuren, en citeert ooggetuige Mohammed, een 18-jarige scholier van ROC Ter AA: ''Er kwamen een stuk of veertien man het schoolplein op. Eentje had een capuchon over z'n hoofd getrokken, de anderen droegen petjes. Eén van hen, een Marokkaanse jongen uit Weert, had de dag ervoor een bloedneus opgelopen toen een leerling hem een mep had verkocht. Ik ken die Helmondse jongen. Eerst dacht ik dat het vrienden van hem waren. Ze vroegen heel rustig naar zijn naam en adres, dat heb ik toch maar niet gegeven. Alleen de jongen die was geslagen, leek heel gestresst. Een paar van hen liep de school in, maar werden daar door de toezichthouders snel weer uitgewerkt.'' Hij vermoedt dat de jongen uit Weert tegen zijn vrienden heeft overdreven over de mishandeling en niet durfde toegeven dat hij maar door één jongen was geslagen.

Jongerenwerker M'hamed Yahia van de Stiching Welzijn Helmond heeft met de Helmondse dader en jongens die erbij waren gesproken. De dader was op dat moment heel kwaad. Yahia heeft hem toen op het hart gedrukt zich rustig te houden, omdat de implicaties, zeker ook voor de Marokkaanse gemeenschap, te groot zouden zijn. Volgens hem zal er nu niets meer gebeuren. Hij vermoedt dat het verhaal aan beide kanten is aangedikt en volgens hem is er ook geen sprake van jeugdbendes.