Stemrecht voor hond in Nieuw-Zeeland

Een opmerkelijk voorval in Nieuw-Zeeland; daar heeft een man zijn hond namelijk succesvol als kiezer geregistreerd. Dit als protest tegen de "bureaucratische nonsens" in zijn land; de man had een geschil met de overheid over een stuk grond. Het is nu de vraag hoelang de Jack Russell Roby zijn stemrecht zal behouden.

Toen het baasje van de hond, Peter Rhodes, bij zijn stembiljet voor de parlementsverkiezingen een extra biljet voor mensen die "per ongeluk over het hoofd waren gezien" kreeg, besloot hij uit wrok zijn hond als kiezer op te geven. Als naam vulde hij Toby Russell Rhodes in, het beroep van de hond werd rattenverdelger en zijn geboortedatum 4 juli 1977: de leeftijd van de vierjarige Toby in "mensenjaren". Dit alles werd begeleid door een pootafdruk van het dier.

Tot grote verbazing van Rhodes kreeg hij enkele dagen later een brief in de bus waarin stond dat Toby geregistreerd was en in staat was te stemmen bij de verkiezingen, die afgelopen zaterdag plaatsvonden. Ondanks de problemen van zijn baasje met de overheid besloot de hond echter van zijn stemrecht af te zien.

Het kiesbestuur kon niet lachen om de actie van Rhodes en zijn viervoeter. "Het is een misdrijf, en iedereen die een misdrijf begaat, krijgt met de politie te maken", aldus een woordvoerder. Rhodes vindt echter dat men zich beter druk kan maken om het feit dat een hond blijkbaar zo makkelijk stemrecht kan krijgen.


De twee amokmakers