Chinese cosmetica bevat lijkresten

De Britse krant The Guardian zegt dat uit een undercover onderzoek van het dagblad is gebleken dat een Chinees farmaceutisch bedrijf de huid van lijken van terdoodveroordeelden gebruikt voor de aanmaak van bepaalde cosmetische producten. Stukken huid van geŽxecuteerde misdadigers worden gebruikt voor de aanmaak van lippen- en antirimpelcrŤmes. Er wordt collageen uit gewonnen.

Het bedrijf exporteert een deel van zijn productie naar Europa en de VS, aldus The Guardian. Woordvoerders van het bedrijf lieten weten dat het om een 'traditioneel' gebruik gaat en niets is om een grote ophef over te maken. Ethisch gezien ligt dat in de westerse wereld natuurlijk wel iets anders, bovendien is er een potentieel risico van infectie.

Mensenrechten activisten in China hebben reeds herhaaldelijk beweerd dat de lijken van geŽxecuteerde gevangenen worden verkocht aan chirurgen. Die halen er organen uit en bieden die aan voor transplantatie aan de hoogst biedende buitenlander. Er zijn geen exacte cijfers bekend hoeveel mensen en jaarlijks in China ter dood worden gebracht. Amnesty International houdt het op 3.400 executies in 2004 en zo'n 6.000 Chinezen zitten volgens de organisatie nog in een dodencel op hun executie te wachten.

-
Zie voor uitgebreide informatie het bronartikel.